Tot el que cal saber sobre l’emblanquiment dental

A vegades les dents presenten una coloració inadequada, per tractar-ho existeix  l’emblanquiment dental, un tractament que aconsegueix aclarir el color de les peces dentals. En aquest article explicarem a què es deu l’enfosquiment de les dents, en què consisteix l’emblanquiment dental i els tipus de tractaments que podem trobar entre altres coses.

Causa de l’enfosquiment de les dents

Hi ha molts factors que afecten i produeixen un enfosquiment de les dents. Principalment el pas del temps, això és una cosa que no podem evitar, però, d’altra banda, prendre mesures higièniques inadequades, i prendre aliments i begudes que taquin a causa de la seva potent colorant són elements que influeixen en l’enfosquiment de les dents i que si podem controlar.

Hi ha diferents tipus de taques dentals que podem classificar com taques intrínseques o endògenes i taques extrínseques o exògenes:

Taques intrínseques

Són aquelles l’origen de les quals es troben en l’estructura interna de les dents.

Causat per prendre certs medicaments com tetraciclina, hipoplàsia de l’esmalt, deficiència de vitamines o fluorosi. També pertanyen a aquest grup les taques que apareixen després de l’erupció de les dents, que són causades per cops, fractures o el pas del temps per l’envelliment de la dentició, les dents s’enfosquiran.

Taques extrínseques

La decoloració de les dents es produeix per factors externs, com la ingesta d’aliments o altres substàncies que els tenyeixen, com ara:

  • Begudes com el cafè, te, vi negre.
  • Certs aliments amb una forta coloració, com ara els espinacs, les cireres, les mores, el curri, el safrà, el vinagre …
  • Els menjars àcids poden també contribuir a l’erosió de l’esmalt, per exemple, els cítrics o el vinagre.
  • El tabac no només és perjudicial per a la salut bucodental, sinó que la nicotina penetra lentament en l’estructura dentària aportant-li un característic to marró.

¿Què és l’emblanquiment dental?

Per tractar l’enfosquiment de les dents, comptem amb l’emblanquiment dental, un tractament d’odontologia estètica que té per objectiu eliminar les taques dentals i fer que la dentició adquireixi una tonalitat més blanca i brillant. Es tracta d’un procediment molt senzill i còmode per a la persona que, a més, ofereix resultats immediats.

Tipus d’emblanquiment dental

La classificació de l’emblanquiment dental depèn de la dent a què se li aplica el procediment.

Emblanquiment en dents vitals

Aquest tipus d’emblanquiment pot ser de dos tipus diferents:

Emblanquiment dental realitzat a la consulta odontològica

Es porta a terme a la clínica dental mitjançant l’aplicació d’un agent blanquejador a base de peròxid d’hidrogen a l’35%. Cal fer prèviament una profilaxi adequada i revisar que la cavitat oral està sana.

És imprescindible seguir les indicacions de fabricant de sistema blanquejador perquè els resultats siguin satisfactoris. És mètode molt eficaç, ja que es maneja una alta concentració de el component blanquejant sota el control d’un dentista.

Emblanquiment ambulatori amb la supervisió d’un dentista

En aquest tipus d’emblanquiment la concentració de peròxid de carbamina és del 10%. Aquest mètode es realitza en el domicili del pacient, sota les indicacions del dentista. De la mateixa manera que en l’emblanquiment anterior, cal realitzar abans del tractament una profilaxi i una revisió oral.

S’elabora una fèrula a mida per al pacient en la qual s’aplicarà l’agent blanquejador, per tal d’evitar qualsevol possible contacte amb els teixits periodontals.

Emblanquiment en dents no vitals

El motiu de la decoloració en dents no vitals sol deure a la presència de productes hemàtics o bacterians dins dels conductes (necrosi pulpar). Aquest tipus d’emblanquiment es realitza en la consulta dental i consisteix en l’eliminació de tots els agents decolorants i teixit necròtic existent de la càmera pulpar en dents endodòncies.

Hi ha dos mètodes per emblanquir dents no vitals.

Tècnica immediata

Consisteix a activar la barreja de perborat de sodi amb peròxid d’hidrogen a l’35% a través d’un instrument calent. El resultat obtingut s’observa a l’instant.

Tècnica ambulatòria

S’aplica la barreja realitzada amb perborat de sodi i peròxid d’hidrogen a l’35, es porta a la cavitat de la càmera pulpar i es col·loca una obturació temporal a la superfície. Es tracta d’un procés més prolongat.

Quant dura un emblanquiment dental?

L’emblanquiment dental no és un tractament permanent, encara que sí molt durador. El temps estimat de durada és de dotze mesos, encara que això sempre depèn de les característiques de la dentadura de cada persona, així com els seus hàbits. No obstant això, després d’un emblanquiment sempre tindràs les dents més clares que si no us ho haguessis fet mai.