La importància de l’odontologia general

Què és l’odontologia general?

L’odontologia general  es centra en el diagnòstic, tractament i prevenció de les malalties de la cavitat bucal. A part de les dents, aquest sistema inclou les genives, el teixit periodontal, el maxil·lar superior, l’inferior i l’articulació temporomandibular.

Habitualment, l’odontòleg general és el que realitza el diagnòstic primari del pacient en la seva visita al dentista i el deriva adequadament a cada especialista d’acord amb el diagnòstic i la necessitat. Tot i això, l’odontòleg també tracta algunes malalties comunes.

Per gaudir d’una bona salut dental s’hauria de fer 1 o 2 visites a l’any. Tot depenent de la persona i la seva salut bucodental.

De quines malalties comunes s’ocupa l’odontologia general?

La càries: la càries dental és la destrucció dels teixits de les dents causada per la presència d’àcids produïts pels bacteris de la placa dipositada en les superfícies dentals. Una exploració detallada detectarà taques o punts de color blanc guix, zones on no hi ha esmalt, o bé pigmentació de color marró.

La gingivitis: La gingivitis és una malaltia bucal generalment bacteriana que provoca la inflamació i el sagnat de les genives. Les causes més habituals que originen gingivitis són: mala higiene dental, canvis hormonals durant l’embaràs, diabetis no controlada, dents mal alineades, vores aspres de les obturacions i aparells orals com a correctors dentals, pròtesis, corones o ponts mal col·locats.

 De quin tipus de tractaments s’encarrega l’odontologia general?

  • Endodòncies: Es tracta d’un procediment de neteja del sistema de conductes radiculars en el que s’eliminen bacteris i teixit necròtic per deixar el conducte el més asèptic possible.
  • Bruxisme: El bruxisme és l’hàbit involuntari d’estrènyer les dents.
  • Extraccions
  • Incrustacions: Restauració parcial que s’empra per a rehabilitar peces posteriors.
  • Obturacions: Restauració d’alguna dent que ha estat danyada per càries. Comunament és conegut com a empastament dental.
  • Reconstruccions de peces dentals amb corones: Reconstrucció de peces dentals danyades amb corones.

Els 3 tipus d’odontologia general que realitzem

Odontologia conservadora i restauradora: L’odontologia conservadora i restauradora s’encarrega dels tractaments encaminats a evitar l’extracció de la peça dental danyada. S’utilitza per restaurar dents danyades per càries o altres infeccions.

Odontologia preventiva: L’odontologia preventiva s’encarrega de prevenir qualsevol malaltia en el mitjà oral, examinant periòdicament la cavitat oral, estudiant els microorganismes i els hàbits dels clients. Té com a objectiu promoure, mantenir i restaurar la salut oral de tots els clients.

Odontopediatria: L’odontopediatria és l’especialitat de l’odontologia que s’encarrega de la salut bucal dels clients menors d’edat. Per tant, l’odontopediatra s’encarrega de la salut bucal durant la lactància, la infància, l’adolescència i l’adultesa primerenca.