Què és el bruxisme?

El bruxisme és un trastorn dental que sofreix la gran majoria de la població que consisteix a executar de forma involuntària molta pressió amb la part inferior i superior de la mandíbula i que provoca que els músculs de la boca estiguin en tensió.

Aquest tipus de trastorn pot provocar problemes més greus amb el temps si no se soluciona, com per exemple desgast de les peces dentals a causa del moviment que es realitza les unes amb les altres. A continuació us expliquem com saber si patint bruxisme i quines solucions podem trobar.

Com saber si sofreixo bruxisme?

Alguns pacients no són conscients que sofreixen bruxisme fins que alguna persona els avisa que al dormir fan grinyolar les dents o també durant la visita periòdica d’un dentista. Així i tot, i pot haver-hi alguns senyals que ens facin veure que tenim aquest trastorn.

Pressió mandibular

La primera sensació que podem sentir quan tenim bruxisme és una pressió o dolor mandibular o inclús a les cervicals.

Forts dolors de cap

La característica més reconeguda quan patim bruxisme és quan tenim fort dolors de cap de forma regular.

Mal d’oïda

En algunes ocasions el dolor pot derivar a l’aparell auditiu, ja que són dues zones que estan molt a prop i connectades interiorment per articulacions.

Sensibilitat dental

Pots notar sensibilitat dental per exemple quan es consumeixen aliments freds o calents podem notar una mica de dolor a les dents.

Insomni

El dolor ens pot produir malestar i ens pot costar agafar el son.

Solucions al bruxisme

El nostre dentista ens confirmarà que patim aquest trastorn a través d’una revisió i d’una radiografia i realitzarà un diagnòstic i un tractament adaptat per cada situació. El bruxisme pot aparèixer per diverses raons tot i que no es pot saber al 100%.

Es creu que en moltes ocasions pot derivar de l’estrès o l’ansietat tot i que també pot derivar de causes genètiques o d’alteracions dentàries.

Fèrules de descàrrega

La fèrula de descàrrega és una protecció dental que s’utilitza en casos greus de bruxisme. Aquesta solució no elimina el bruxisme per complet el que fa és que no hi hagi lesions més greus per exemple en les peces dentals quan s’exerceixi tanta pressió.

El pacient notarà des del primer dia com s’elimina la tensió mandibular i desapareixen els dolors que puguin aparèixer.

Rehabilitació protètica

Per tant, de poder recuperar la posició articular en casos molt greus de bruxisme i estigui molt desgastat es recomana una rehabilitació protètica de les peces dentals més afectades.

Relaxació

Aprendre tècniques de relaxació durant el dia ens permetrà no arribar a la nit tan carregats ni tan tensats i podrem descansar millor i no realitzarem tanta pressió amb els músculs mandibulars.