Per què pateixo de sensibilitat dental?

Alguna vegada has sentit dolor o incomoditat després de mossegar un gelat o prendre una cullerada de sopa calenta? Si aquest és el cas, desitgem dir-te que no ets l’únic en aquests casos. És veritat que moltes vegades els dolors dentals solen ser causats per càries, no obstant això, també són comunes en persones que sofreixen sensibilitat dental.

La sensibilitat dental és exactament el que el nom descriu; dolors o incomoditats dentals que solen sorgir en una dent o en varis.

Pot ser temporal o un problema crònic. A més, també és possible que només afecti una dent, varis, o totes les dents alhora. Pot tenir una varietat de causes, molts d’aquests casos de sensibilitat dental són fàcilment tractats amb un canvi en la teva higiene oral.

Símptomes de sensibilitat dental

Hi ha moltes pastes de dents o col·lutoris dissenyats per a pacients amb sensibilitat dental que pots obtenir en qualsevol botiga.

No obstant això, si aquests no són efectius, podria comunicar-se amb el seu dentista per a obtenir pasta de dents i col·lutoris sota recepta mèdica. També hauria de demanar una cita amb el seu dentista si notes símptomes de càries o altres punts dentals per a poder tractar-los al més aviat possible i evitar possibles complicacions. Aquests símptomes inclouen:

– Dolors de dents inesperades sense raó alguna

– Sensibilitat dental centrada en una dent

– Dolors intensos en comptes de dolors lleus

– Dolors al mastegar

Quina causa la sensibilitat dental?

Algunes persones normalment tenen les dents més sensibles que altres persones, ja que tenen un esmalt dental més fi. L’esmalt dental és la capa exterior que protegeix la dent i que pot reduir la seva protecció a causa de:

– Raspallar-se les dents agressivament

– Utilitzar un raspall de dents dur

– Grinyolar les dents en dormir

– Menjar o beure menjars àcids molt sovint

No obstant això, a vegades hi ha altres condicions que podrien induir a sofrir de sensibilitat dental. Per exemple, condicions en les quals vomites sovint, podrien condicionar l’àcid a la perduda d’esmalt dental. La recessió d’alzines d’altra banda també pot exposar les dents i reduir la capacitat de protecció, induint d’aquesta manera la sensibilitat.

Altres causes possibles podrien ser càries, dents trencades o empastaments desgastats que deixen la dentina de la dent exposada, causant d’aquesta manera sensibilitat. Si aquest fos el cas, només sentiries sensibilitat en una dent en particular o en una zona específica de la boca en comptes de la gran majoria de la dent.

Així mateix, les teves dents podrien estar temporalment sensibles després de rebre tractaments dentals com a empastaments o emblanquiment dental. En aquest cas, la sensibilitat també sol centrar-se en una dent o les dents al voltant de la dent que ha estat tractat. Aquest dolor desapareix després d’uns dies.

Altres causes

Les persones que pateixen de sensibilitat dental solen sofrir dolor o incomoditat com a reacció a unes certes causes:

  • Menjars/beguts calents o fredes
  • Aire fred
  • Menjars/begudes dolces o àcides
  • Aigua freda, especialment durant rutines de neteja dentals
  • Raspallar les dents o l’ús de fil dental
  • Esbandida bucal a base d’alcohol

És important recordar que els símptomes poden no ser permanents i succeir de tant en tant sense cap raó, de la mateixa manera que poden ser dolors lleus o realment intensos.

Com es tracta la sensibilitat dental?

Si la sensibilitat de les teves dents és lleu, podries provar tractaments dentals disponibles sense receptes mèdiques. Tria pasta de dents classificada específicament per a dents sensibles. Aquestes pastes de dent no contenen cap ingredient que podria irritar-te, i podrien comptar amb ingredients que ajuden a bloquejar la transmissió d’incomoditat al nervi de la dent.

En el cas d’esbandida bocal, tria aquells que no siguin a base d’alcohol, ja que són menys irritants per a les dents sensibles. Utilitzant raspalls de dents suaus o raspallant-se les dents amb delicadesa també ajuda a reduir el dolor. Hauràs de tenir en compte que perquè això funcioni, ha de fer-ho durant mesos. No obstant això, hauries de notar una millora en una setmana.

Si els remeis casolans oferts no ajuden, hauria de posar-se en contacte amb el seu dentista per a obtenir una recepta mèdica de pasta de dents i col·lutori. També podrien aplicar-se a gel de fluor, aquests poden ajudar a endurir l’esmalt dental.